Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

“Ρώτα τὴν καρδιά σου” (Yuregine Sor )

«Ρώτα την καρδιά σου»  

Ταινία με θέμα τους κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας

image
Η ταινία με τίτλο «Ρώτα την καρδιά σου» (Yuregine Sor) πραγματεύεται ένα θέμα ταμπού για την Τουρκία: Τους κρυπτοχριστιανούς και πιο συγκεκριμένα αυτούς του Πόντου!
Υπόθεση: Ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μία Μουσουλμάνα, την Esma και έναν κρυπτοχριστιανό, τον Mustafa. Πώς αντιδρά η μητέρα του Μουσταφά, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της θέλει να «κλέψει» την μουσουλμάνα Esma;
Πώς ο μικρός της οικογένειας μαθαίνει ότι η οικογένειά του δεν είναι μουσουλμάνοι όπως νόμιζε, αλλά κάτι άλλο. Πώς ο παππούς, ενώ πηγαίνουν να τον κηδέψουν ως μουσουλμάνο, τελικά καταλήγει σε Χριστιανικό νεκροταφείο.
Όσοι έχουν ρίζες από εκείνα τα μέρη και έχουν ακούσει από τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους ιστορίες, το λιγότερο θα συγκινηθούν…
Η ταινία είναι παραγωγής 2010, αλλά ακόμα αναμένουμε να την προβάλλουν οι δικοί μας τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι έχουν βαλθεί να παίζουν… μόνο Τούρκικα προγράμματα.
Για το θέμα των κρυπτοχριστιανών έχουν γραφεί και έχουν ακουστεί πολλά. Πρώτη φορά αυτό το θέμα έγινε ταινία, από τον σκηνοθέτη Υusuf Kurcenli. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1947 στη Μαύπαρη της Ριζούντας του Πόντου (και μάλλον αυτό λέει πολλά) και πέθανε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου