Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Κτήμα Περέκ ~ Γεύσεις, που αναβιώνουν την παράδοση!

Κτήμα Περέκ ~ Γεύσεις, που αναβιώνουν την παράδοση!

image
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα ορεινό Ποντιακό χωριό, με θέα τις βουνοκορφές του Ολύμπου και τον όμορφο Θερμαϊκό, βρίσκεται το κτήμα Περέκ!
Σε έναν καλαίσθητο πολυχώρο, διαμορφωμένο με υλικά της γύρω φύσης ξύλο, πέτρα, παλιά αντικείμενα και παραδοσιακές κατασκευές. Με τα ζαρζαβάτια του φυτεμένα στον κήπο και το εργαστήριο να παράγει το ψωμί και τα υπόλοιπα σκευάσματα, δίπλα ακριβώς στο εστιατόριο!
Το κτήμα ΠΕΡΕΚ θα το βρείτε στο χωριό Μονοπήγαδο, 30 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη
Στους μοναδικούς χώρους του ΠΕΡΕΚ, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να γευτείτε παραδοσιακές συνταγές από τον Πόντο αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, με αγνές και φρέσκες πρώτες ύλες.
Στο εργαστήρι με τον ξυλόφουρνο, η ομάδα των γυναικών παίρνει το καλό στάρι από την περιοχή, τα αυγά από τις κότες, το γάλα του χωριού και άλλες φρέσκες πρωτες ύλες και παρασκευάζει γνήσιες γεύσεις, που αναβιώνουν την παράδοση!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η βιολόγος Μαίρη Μουρατίδου είναι η δημιουργός του “Περέκ”. Με σπουδές ιατρικής, είχε ασχοληθεί με την επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό. Με καταγωγή από το Μονοπήγαδο, ονειρευόταν να επιστρέψει στο χωριό και να ασχοληθεί με την βιοκαλλιέργεια. Έτσι κι έκανε.
Στη συνέχεια μάζεψε τις γυναίκες του χωριού και από το 1999 άρχισε την ενασχόληση με την παραγωγή ψωμιού, χειροποίητων ζυμαρικών και αρτοσκευασμάτων, σε ένα χώρο μέσα στο χωριό. Όλα με προζύμι!
Η κόρη της η Κική, βιολόγος και η ίδια, έκανε μεταπτυχιακό στην “Επιστήμη τροφίμων και διατροφή” και εργασία “Η προζύμι στο παραδοσιακό ψωμί”. Όσο για τη διπλωματική της, αφορούσε τη χρήση των άγριων χόρτων στην παραδοσιακή διατροφή!

Η Θεσσαλονίκη γρήγορα έμαθε για τις γυναίκες από το Μονοπήγαδο, που ζυμώνουν και πωλούν παραδοσιακά προϊόντα. Έτσι, πολλοί Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, άρχισαν να πηγαίνουν στο χωριό, για να προμηθεύεται τα προϊόντα του ΠΕΡΕΚ..
Με τα χρόνια, οι δουλειές αυξήθηκαν, και πλέον “το ΠΕΡΕΚ" μεταφέρθηκε σε λόφο, έξω από το χωριό.

Το εστιατόριο έχει τη φιλοσοφία της Ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας. Αν θέλετε πατάτες τηγανητές, να πάτε αλλού…
Στο “ΠΕΡΕΚ” δεν μπαίνει τηγάνι! Ούτε και σχάρα!

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΕΚ
Όταν ανάβει ο ξυλόφουρνος, πρώτα ψήνεται το ψωμί. Ακολουθούν τα τσουρέκια και τα κουλουράκια κι όταν, τέλος, πέσει η θερμοκρασία, μπαίνουν τα φαγητά. Οι τιμές είναι μέτριες προς χαμηλές κι οι μερίδες χορταστικές.
Το πιο γνωστό και ιδιαίτερο πιάτο του ΠΕΡΕΚ είναι η…Ποντιακή πίτα Περέκ!
Η οποία γίνεται με φύλλα προψημένα στο τζάκι, στη φυσική φωτιά! Όταν την παραγγείλετε, θα ετοιμαστεί στη στιγμή στο τηγάνι. Βρέχοντας το προψημένο φύλλο και τοποθετώντας εσωτερικά την γέμιση της αρεσκείας σας… αλμυρή ή γλυκιά!

Στο ΠΕΡΕΚ μπορείτε επίσης να βρείτε αρτοσκευάσματα, σάλτσες, μαρμελάδες, τυρί κατσικίσιο, ελιές τσουβαλάτες, μέλι σουσούρας, ανθόμελο, βότανα, όσπρια, τουρσιά… και άλλα πολλά!
Τα προϊόντα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στο μενού του εστιατορίου και μετά να τα προμηθευτείτε από το μαγαζάκι του ΠΕΡΕΚ, δίπλα από το εργαστήρι.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, προϊόντα του ΠΕΡΕΚ διανέμονται φρέσκα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης!
Το ΠΕΡΕΚ συχνά επισκέπτονται μαθητές σχολείων, προκειμένου να ενημερωθούν για την παραδοσιακή διατροφή.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΕΚ
Μπορείτε να πάρετε τον δρόμο από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική. Όταν φτάσετε στην αερογέφυρα Νέου Ρυσίου, κατευθυνθείτε προς Σουρωτή. Συνεχίστε για το Μονοπήγαδο, περνώντας το χωριό Αγιος Αντώνιος. Στην είσοδο του Μονοπήγαδου βρίσκεται το ΠΕΡΕΚ.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 40′ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Χωριό Μονοπήγαδο - Δήμου Θέρμης
  • Τηλέφωνο: 23960.25305

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα έως Παρασκευή - 9:00 έως 22:00
  • Σάββατο και Κυριακή - 8:30 έως 24:00

VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

image
image
image
image
image
image
image

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου