Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Πουλαντζάκη Σύγχρονη ονομασία: Bulancak


Πουλαντζάκη
Σύγχρονη ονομασία: Bulancak
Πουλαντζάκη - Cover Image

Οδικές αποστάσεις: 14 χλμ Δ της Κερασούντας.
Πληθυσμός: 55.133
Στην βυζαντινή περίοδο η Πουλαντζάκη ονομαζόταν Τεράστιος. Γενέτειρα του Λεωνίδα Ιασονίδη και της οικογένειας Ψωμιάδη, είναι χτισμένη στις υπώρειες του όρους Άγιος Βασίλειος, όπου σύμφωνα με την παράδοση μόνασαν για κάποιο χρονικό διάστημα ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Κατά τον Σάββα Ιωαννίδη, σε μικρή απόσταση από την πόλη υπήρχαν ερείπια τειχών που πιθανότατα ανήκαν στην Κεχρινή, φρούριο της εποχής των Μεγάλων Κομνηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη θέση της Πουλαντζάκης, πιθανότατα, βρισκόταν η αρχαία Πολεμωνία, παραφθορά της οποίας αποτελεί και το σημερινό τοπωνύμιο.
Η περιοχή ερήμωσε μετά την άλωση της Τραπεζούντας και επανακατοικήθηκε γύρω στο 1750 από μεταλλωρύχους της Χαλδίας. Αρχικά η τοποθεσία της Πουλαντζάκης χρησίμευε ως εβδομαδιαία αγορά τόσο των τουρκικών χωριών, όσο και των νεόχτιστων ελληνικών οικισμών της ορεινής ενδοχώρας. Η κώμη πάντως γύρω στα μέσα του 19ου αι. είχε 350 ελληνικά νοικοκυριά, αλληλοδιδακτικό και ελληνικό σχολείο. Σύμφωνα με μελετητές, πριν φανερωθούν οι Κλωστοί (1858) στην Πουλαντζάκη υπήρχαν περίπου 200 κρυπτοχριστιανοί.
Επίσης, βάσει όσων μας πληροφορεί ο Σάββας Ιωαννίδης, οι κάτοικοι της Πουλαντζάκης τους θερινούς μήνες ανηφόριζαν στα παρχάρια Μπεκτάς.
Όπως προαναφέρθηκε, η πλειοψηφία των κατοίκων της Πουλαντζάκης κατάγονταν από τη Χαλδία και ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια και το εμπόριο λεφτοκαρυών.
Στην παραθαλάσσια αυτή κώμη, που πριν από την Καταστροφή ήταν αμιγώς ελληνική, λειτουργούσαν ένα αρρεναγωγείο κι ένα παρθεναγωγείο, ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1864) και ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του οποίου η ανέγερση δεν ολοκληρώθηκε λόγω των Βαλκανικών και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Πουλαντζάκη μέχρι τον Ξεριζωμό λειτουργούσε ο ελληνικός σύλλογος «Αναγέννησις».
Ορισμένοι από τους κατοίκους της Πουλαντζάκης μετά την Ανταλλαγή εγκαταστάθηκαν στη Μικρόπολη Δράμας, Μαυροπλαγιά Κιλκίς, Κάτω Πορρόια και αλλού.
Σήμερα το σύγχρονο Μπουλαντζάκ είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, με 64 χωριά και συνολικό πληθυσμό 101.559 άτομα.
χαρτης


ΕΔΩ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου