Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 2

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  2




 1 Μοσχάρι Στάμνας Θρακιώτικο με φέτα ΥΛΙΚΑ: 150γρ σπάλα μοσχαρίσια κομμένη σε μερίδες 250γρ φέτα 60γρ πατάτες σε φέτες 10γρ κορν-φλάουρ 40γρ λεμόνι χυμός 30γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο νερό - (1/3 σκεύους) αλάτι πιπέρι μαϊντανός ψιλοκομμένος αλατοπίπερο ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε το κρέας καλά, το σωτάρουμε με κρεμύδι μέχρι να πάρει χρώμα Τοποθετούμε το νερό λάδι αλάτι κ ψήνουμε σε φούρνο — έχοντας τοποθετήσει τα κομμάτια του επάνω από τις λεπτοκομμένες πατάτες, για μια ώρα Δέκα λεπτά πριν ψηθεί προσθέτουμε τη φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια κ το κορν-φλάουρ αραιωμένο στο χυμό λεμονιού για να δέσει η σάλτσα κ να πάρει γεύση το φαγητό Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαΪντανό 
2 Θρακιώτικη Μελιτζάνα Σαλάτα Άλλο ένα πιάτο στην κατηγορία Θρακιώτικες Είναι μια καταπληκτική, πεντανόστιμη σαλάτα μέσα στην απλότητα της. και φυσικά όλα τα ταβερνάκια στην Ξάνθη την έχουν στο μενού τους. Είναι μια από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές σαλάτες την οποία πολλές φορές απολαμβάνω και σαν πολύ ελαφρύ γεύμα. Οι γεύσεις δένουν απόλυτα μεταξύ τους, η ζεστή σχεδόν καπνιστή γεύση της μελιτζάνας έρχεται σε αντίθεση με την φρέσκια ντομάτα και την κρύα γεύση της φέτας και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Μερικές φορές πρόσθέτω και μερικά κομματάκια κάπαρης στην σαλάτα, υλικό που δεν υπάρχει στην Παραδοσιακή συνταγή αν θέλετε την προσθέτετε. Σας προτείνω να μην παραλείψετε το ψιλοκομμένο σκόρδο γιατί πραγματικά απογειώνει την γεύση της μελιτζάνας. Αν όμως αποφασίσετε να το παραλείψετε, τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε την σαλάτα, βάλτε σε ένα ποτηράκι λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μια λιανισμένη σκελίδα σκόρδο. Όταν είναι να σερβίρετε, αφαιρέστε το σκόρδο και περιχύστε με το αρωματισμένο λάδι την σαλάτα. Υλικά 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη 1 ντομάτα ψιλοκομμένη 120 γρ σκληρή φέτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι Αλάτι - Πιπέρι Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία την ολόκληρη μελιτζάνα και την ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε την μελιτζάνα στα κάρβουνα μέχρι να μαλακώσει. Την βγάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Δεν κόβουμε το κοτσάνι, το κοτσάνι θα μας βοηθήσει να την ξεφλουδίσουμε ευκολότερα και επίσης κρατάει το σχήμα της η μελιτζάνα. Αφου την ξεφλουδίσουμε την αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε σε πιάτο. Απο πάνω προσθέτουμε την ντομάτα, το σκορδο, την κάπαρη, την φέτα και τον μαιντανό. Περιχύνουμε την σαλάτα με το ελαιόλαδο, το ξύδι και σερβίρουμε. 
3 ΨΩΜΙ ΣΠΙΤΙΚΟ Υλικά: 3 κούπες Αλεύρι 2 κ.σ. Ελαιόλαδο 1 κ.κ. Αλάτι 1,5 κούπα χλιαρό νερό 25 γραμ. φρέσκια μαγιά Εκτέλεση 1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας την. 2. Σε βαθύ σκεύος με εφαρμοστό καπάκι βάζουμε 1,5 κούπα αλεύρι, το νερό με τη μαγιά, το λάδι και το αλάτι 3. Το ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα, σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος. 4. Μετά από 20-30 λεπτά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια 5. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. 6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο φραντζόλες και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί το οποίο το αφήνουμε στον φούρνο της κουζίνας για 15 λεπτά χωρίς όμως να τον ανάψουμε. 7. Μετά τα 15 λεπτά ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά μας στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό καφέ χρώμα 
4 ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣσουνε γρηγορότερα). Αφού βράσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τη μία φλιτζάνια λάδι, το σέλινο ή το δυόσμο, το αλήρι του νερού άσπρο κρασί 1 λεμόνι 300 γραμμάρια νερό 1 λάχανο μεγάλο άσπρο Εκτέλεση: Ζεματάμε το λάχανο που το έχουμε ανοίξει σε φύλλα. Ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί. Χρησιμοποιούμε τα φύλλα από το λάχανο που έχουμε ανοίξει και βάζουμε μέσα σ αυτά με το κουτάλι το γιόμο όπως ακριβώς κάνουμε τα ντολμαδάκια. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα - ένα τους ντολμάδες κυκλικά. Βάζουμε το ελαιόλαδο και ένα ποτήρι λαχανόζουμο κι ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά περίπου δύο ώρες. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε ρηχό πιάτο και τους περιχύνουμε με κρέμα αυγολέμονο και κόκκινο μπρούσκο κρασί.
5 ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ Υλικά 2 κιλά λάχανο τουρσί 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πολτό ντομάτας 2 με 3 μικρές πιπεριές καυτερές ( προαιρετικά) 1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1,5 κιλό χοιρινό, κατά προτίμηση ωμοπλάτη, κομμένο σε μερίδες χυμό δύο λεμονιών αλάτι και μαύρο πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε το λάχανο όπως στη σαλάτα, αλλά πιο χοντρό, στραγγίζουμε το νερό που έχει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάχανο, ρίχνοντας τον πολτό της ντομάτας το σκεπάζουμε και το μαλακώνουμε στο λάδι για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να μαρα φασόλια να βράσουνε με αρκετό νερό. (Καλό είναι να τα βάλουμε λίγες ώρες πριν να μουλιάσουν για να βράσουνε γρηγορότερα). Αφού βράσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τη μία φλιτζάνια λάδι, το σέλινο ή το δυόσμο, το αλαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου. Σερβίρεται σε ρηχό πιάτο και συνοδεύεται από κόκκινο κρασί.
6 ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ Υλικά: 3 φλιτζάνιες φασόλια Λάχανο τουρσί ψιλοκομμένο ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε 1 κρεμμύδι 2 καρότα 1 φλιτζάνια ντομάτα τριμμένη 1 φλιτζάνια πελτέ ντομάτας 1 ½ φλιτζάνια λάδι λίγο αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γλυκό κόκκινο πιπέρι λίγο σέλινο ή λίγο δυόσμο προαιρετικά νερό όσο πάρει Εκτέλεση: Βάζουμε υγά και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, σε 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μια ώρα.
8 ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ Ή ΠΛΙΓΟΥΡΙ Υλικά: 1 κοτόπουλο βρασμένο 3 φλιτζάνες τραχανά χονδρό 9 φλιτζάνες από το ζωμό της κότας 1 κρεμμύδι ψιλοκομμέτι και τα αφήνουμε να βράσουνε όλα μαζί. Όταν αρχίσουν να χυλώνουν ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και αφού πάρουν μια δυο βράσεις προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο τουρσί και τα αφήνουμε να βράσουν ως που να χυλώσουν καλά. Λίγο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι να καεί και ρίχνουμε σ’ αυτό το κόκκινο πιπέρι. Το μίγμα αυτό το προσθέτουνε στα φασόλια με το λάχανο τουρσί και ανακατεύουμε καλά όσο αυτά βράζουν. Σημείωση: Πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα γά και βάζουμε το ταψί στομε στους 150 βαθμούς μές Κεα ροδίσει το κοτόπουλο και ο τραχανάς να πιάσει μια ροδαλή κρούστα. Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε αντικαθιστώντας τον τραχανά με πλιγούρι.
9 ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣ (ΚΙΣΚΕΚΙ) Υλικά: ? του φλ 1 κιλό κρεμμύδια 3 κουταλιές βούτυρο 3 –4 αυγά χτυπημένα με πιρούνι Εκτέλεση:Ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί και τα μπαχαρικά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ζεματούμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό περίπου. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα βάζουμε στη συνέχεια στο ταψί μαζί με τον τοματοπολτό διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε το μίγμα. Αραδιάζουμε από πάνω τους κεφτέδες, τους περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, σε 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μια ώρα 
8 ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ Ή ΠΛΙΓΟΥΡΙ Υλικά: 1 κοτόπουλο βρασμένο 3 φλιτζάνες τραχανά χονδρό 9 φλιτζάνες από το ζωμό της κότας 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 – 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτι ½ φλiτζάνα λάδι λίγο αλάτι Εκτέλεση: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι το αφήνουμε να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια βάζουμε το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουνε τον τραχανά. Το αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και το αδειάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει το κοτόπουλο. (αν ο ζωμός είναι λιγότερος από την ποσότητα που θέλουμε πρή τουμε νεντας τον τέτζερε σκεπασμένο. Για όσο χρόνο βράζει το κρέας (περίπου 2 ώρες) βάζουμε το κουσκούς σε μια άλλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το βράζουμε ανακατεύοντας το συνεχώς. μέχρι να γίνει. Αφού γίνει το στραγγίζουμε. Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια με βοιτζανιού ελαιόλαδο 1 κιλό χοιρινό σε κομμάτια αλάτι, πιπέρι 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές μισό φλιτζάνι βούτυρο 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες λίγο κύμινο κουσκούς ( ζυμαρικό) Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη πήλινο τέτζερε και στη συνέχεια βάζουμε μέσα το χοιρινό ανακατεύοντας το μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο κύμινο και τις καυτερές πιπεριές. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά έχοντας τον τέτζυ για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό καφέ χρώμα 
4 ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ Υλικά: Ένα κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1 ντομάτα ώριμη λίγο μαυροπίπερο, μοσχοπίπερο ένα φλυτζάνι ρύζι 200 γραμμάρια ελαιόλαδο ½ ποττυρο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια βάζουμε τα κρεμμύδια σαν στρώση σε μια πιατέλα και τοποθετούμε τα κομμάτια το χοιρινό και από πάνω ρίχνουμε το κουσκούς. Σερβίρετε: Το κισκέκι συνοδεύεται με στραγγιστό γιαούρτι. 
10 ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ Υλικά: 1 πνευμόνι από χοιρινή συκωταριά Μισό συκώτι από την χοιρινή συκωταριά 1-2 Μπριζόλες χοιρινές μέτριες ( φαλτσέτες ) κομμένες σε μπουκιές Μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο 5 κρεμμύδια ξερά σε φέτες 3 μέτριες ντομάτες Μία δάφνη 2-3 γα 1 ΚΙΛΌ ΑΛΕΎΡΙ 40 – 50 ΓΡΑΜΜΆΡΙΑ ΜΑΓΙΆ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΆ ΤΗΣ ΣΟΎΠΑΣ ΜΈΛΙ 1 ΚΟΥΤΑΛΆΚΙ ΚΟΦΤΌ ΑΛΆΤΙ Εκτέλεση: Διαλύουμε τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρις ότου ενωθούν καλά, χωρίς να υπάρχοο ρύζι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Τέλος προσθέτουμε και το ρύζι. 
 11 ΑΥΓΑ ΜΕ ΛΑΡΔΙ Υλικά: 2-3 αβγά 1 φέτα λαρδί 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση: Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι μαζί με το λαρδί κομμένο σε κύβους. Αφού ψηθεί ρίχνουμε και τα αβγά χτυπημένα. Αφήνουμε το φαγητό να γίνει. 
 12 ΜΙΚΙΚΙΑ Υλικά: 2 ½ ΠΟΤΉΡΙΑ ΝΕΡΌ ΧΛΙΑΡΌ άνοιγμα, το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Με αυτό τον τρόπο τηγανίζουμε όλα τα ΜΙΚΙΚΙΑ και τα σερβίρουμε ζεστά κυρίως με μέλι ή ότι άλλο μας αρέσει. 
13 ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Υλικά για το φύλλο ¾ της κούπας νερό 2 ½ κούπες αλεύρι μαλακό ¼ της κούπας ελαιόλαδο ½ κουταλάκι αλάτι. Υλικά για τη γέμιση 3 κούπες καρυδόψιχα, χονδροκομμένη 2-3 κουταλιές ζάχαρη 1 κουταλιά κανέλλα 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά 1 κούπα ελαιόλαδο για το ζεμάτισμα Υλικά για το σιρόπι 2 ½ κούπες ζάχαρη 1 ¾ της κούπας νερό 1 μασουράκι ξύλο κανέλλας 1 λεμόνι, (τον χυμό) Εκτέλεση: 1) Ετοιμάζουμε το φύλλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μισή ώρα στην άκρη για να ξεκουραστεί. 2) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε τα καρύδια μαζί με την φρυγανιά, την ζάχαρη και την κανέλλα. Στη συνέχεια, πλάθουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ λεπτά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. 3) Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες. Πασπαλίζουμε κάθε λωρίδα με λίγο από το μείγμα καρυδιού. Σουρώνουμε την λωρίδα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τοποθετώντας τα γλυκάκια δίπλα-δίπλα. 4) Βάζουμε το λάδι σε κατσαρολάκι να κάψει και περιχύνουμε το σαραγλί. (Θα διαπιστώσουμε ότι το λάδι έχει κάψει, όταν ρίχνοντας λίγο ψωμί, το βλέπουμε να σκουραίνει αμέσως.) Όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι στο φύλλο, θα πρέπει να ασπρίζει και να δείχνει ότι ζεματιέται. 5) Ψήνουμε το σαραγλί σε φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς επί 30 λεπτά και συνεχίζουμε στους 120 επί 2 ώρες. 6) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Το βράζουμε επί 5-6 λεπτά την ζάχαρη με το νερό, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι και αρωματίζουμε με την κανέλλα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει. 7) Περιχύνουμε το γλυκό, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να σταθεί, ώσπου να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου