Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΟΥΡΣΙ




ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
500 γρι τουρσί λάχανο
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
2 κρεμμύδια
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
3 ποτήρια νερό

Eκτέλεση

Πλένετε το κοτόπουλο και το στραγγίζετε . Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε το κοτόπουλο για 10 λεπτά στο λάδι προσθέτετε και τα κρεμμύδια σε λιγάκι τις ντομάτες ψιλοκομμένες ,κατόπιν ρίχνετε και 3 ποτήρια νερό . Το βράζετε σε μέτρια φωτιά για ¾ της ώρας . Ψιλοκόβετε το λάχανο . Μέσα σε ένα ταψί ρίχνεται το ρύζι πλυμένο από πάνω το τουρσί και κατόπιν το κοτόπουλο με το ζουμί του . Το ψήνεται για ¾ της ώρας στους 180 βαθμούς όταν γίνει το ρύζι είναι έτοιμο .

XΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ


Η χρήση του κυδωνιού στη μαγειρική χαρακτηρίζει την μαγειρική των ντόπιων χωριών της Μακεδονίας και Θράκης , καθώς αντικατέστησαν τη χρήση του κυδωνιού με της πατάτας τα τελευταία χρόνια .
Χειμωνιάτικο πολύ νόστιμο φαγητό που έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα .





Υλικά
• 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο
• 3 μεγάλα κυδώνια
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 4 μοσχοκάρφια
• ½ ποτήρια νερό .


Εκτέλεση


Κόβετε σε μέτρια κομμάτια το κρέας το πλένετε και το στραγγίζετε .

Ταυτόχρονα κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα τσιγαρίζετε στο λάδι για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτετε το κρέας μέχρι που να πιάσει κρούστα η σάρκα του. Ρίχνετε το νερό και το αφήνετε για ¾ της ώρας σε μέτρια φωτιά να βράσει και να μαλακώσει . Καθαρίζετε τα κυδώνια μόνο από τα κουκούτσια ,κόβετε το καθένα σε 4 κομμάτια , τα τοποθετείται μαζί με τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα που βράζει το χοιρινό, τέλος ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι ,τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα .

Βράζετε για ½ ώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει και να μείνει λίγο ζουμί..


ΤΗΓΑΝΙΑ


Η τηγανιά γίνεται από χοιρινό κρέας πισινού ποδιού, κομμένο κομμάτια και τσιγαρίζετε πιπεριές σε τηγάνι .





Υλικά
• 1 κιλό χοιρινό κρέας από το πίσω πόδι(στρόγγυλο )
• 1 πιπεριά πράσινη
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1φλιτζανακι ελαιόλαδο
• Χυμός 1 λεμονιού
• Αλάτι
• Ρίγανη


Εκτέλεση


Πλένετε το κρέας με κρύο νερό το στραγγίζετε και το κόβετε κομματάκια 2 πόντων τα τοποθετείτε σε ένα (μικρό τηγάνι), ρίχνετε το νερό μέχρι να σκεπάσει και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να σωθεί το νερό . Ρίχνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένη πιπεριά τα ανακατεύετε μέχρι να πιάσει κρούστα το κρέας, πασπαλίζετε με αλάτι , ρίγανη και ραντίζετε με το χυμό λεμονιού .


ΤΣΙΓΑΡ ΜΠΟΡΕΚ ( ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΣΙΓΑΡΟ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ




ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο λεπτά φύλλα κρούστας
5 αυγά
300 γρμ φέτα
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
1 ½ φλιτζάνι σπορέλαιο
αλάτι
μαύρο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνετε τα φύλλα κρούστας, τα απλώνετε, τα κόβετε στα 4 και κάθε ¼ σε 2 κομμάτια.

Αναμειγνύετε με ένα πιρούνι τα αυγά και τη φέτα, ρίχνετε και το πιπέρι και λίγο αλάτι. Αλείφετε κάθε κομμάτι φύλλου με γάλα και βάζετε μια κουταλιά τις σούπας γέμιση στην άκρη του. Τυλίγετε διαγώνια ενώνοντας τις άκρες ενδιάμεσα, τη γωνία που περισσεύει την αλείφετε πάλι με γάλα και τα κολλάτε .

Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά στο σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και κατόπιν τα σερβίρετε.

ΜΠΑΜΠΩ


Σε όλη τη Θράκη την παραμονή των Χριστουγέννων ετοιμάζουν την μπάμπω, ένα έδεσμα από χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο συκώτι μπαχαρικά και πλιγούρι. Ιδιαίτερα εκείνες τις ημέρες , μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη από τα κρεοπωλεία.





Υλικά για 4 άτομα:

½ κιλό έντερο χοιρινό,
300 γραμμάρια χοιρινό συκώτι
200 γραμμάρια πλιγούρι,
1 πράσο
1 μέτριο κρεμμύδι,
αλατοπίπερο,
κόκκινο πιπέρι,
ρίγανη
σάλτσα ντομάτας,
χοντρό αλάτι,
1 φλιτζανάκι ξύδι,
Χυμός ενός λεμονιού
ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

• Πλένετε πολύ καλά με κρύο νερό το έντερο πρώτα από έξω και εν συνεχεία με ένα ξυλάκι το γυρνάτε και το πλένετε και από μέσα, το τρίβετε με το χοντρό αλάτι.

• Ξεπλένετε και το τοποθετείτε για μερικές ώρες μέσα σε νερό χυμό του λεμονιού., το ξεπλένετε ξανά πολύ καλά και το βάζετε σε ένα τρυπητήρι για να στραγγίσει και το περιχύνετε με λίγο ξύδι

• Ζεματάτε το συκώτι και το κόβετε σε μικρά κυβάκια.

• Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδια και πράσο , προσθέτετε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το συκώτι και κατόπιν το πλιγούρι με λίγο νερό.

• Αφού έχουμε σοτάρει όλα σας τα υλικά δένετε το έντερο από την μία του άκρη με κλωστή και από την άλλη τοποθετείτε ένα χωνί και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε το εντεράκι σας .

• Προσέξετε να μην γεμίσετε ο πολύ το έντερο γιατί μπορεί να σπάσει όταν το πλιγούρι στο ψήσιμο θα απορροφήσει νερό.

• Το τοποθετείτε σε ένα ταψί, η σε κατσαρόλα , το τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα και ρίχνετε μέχρι την μέση περίπου με νερό, προσθέτετε την σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και το ψήνετε στους 180ο C για δύο ώρες περίπου .

Καβουρμάς σε πήλινο


Ατομική μερίδα


Υλικά

150 γρμ καβουρμά
1 φέτα τυρί φέτα
1 ροδέλα ντομάτα
1 καυτερή πιπεριά κατά προτίμηση
2 κομματάκια σκόρδο
πολύ λίγο αλάτι
λίγο μπουκοβο




Εκτέλεση


Σε ένα μικρό πήλινο. Τοποθετείτε το κομμάτι του καβουρμά κάτω και συνέχεια τη φέτα την ντομάτα, το σκόρδο και την πιπεριά .

Το ψήνεται στους 180 στο γριλ για 10 λεπτά .

Δεν χρησιμοποιείται καθόλου λάδι και μάλιστα ο καβουρμάς θα σας βγάλει λίπος μπορείτε να το στραγγίξετε κρατώντας ανάποδα ένα πιάτο προς το πήλινο .

Πασπαλίζετε με το μπουκοβο και τρώγετε ζεστό .


Γιουφκάδες με χοιρινό


Στην περιοχή της Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης οι γυναίκες φτιάχνουν σπιτικές χυλοπίτες που τις ονομάζουν γιουφκαδες (από την λέξη ιφκα που σημαίνει φύλλο )τις παρασκευάζουν με το φρέσκο σιτάρι και τις διατηρούν μέσα σε πάνινους σάκους
ΥΛΙΚΑ


1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πράσα ( το άσπρο μέρος )
2 ντομάτες σε κομματάκια χωρίς την φλούδα τους
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
2 κουταλιές αλάτι
1 κουταλιά κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζανάκι λάδι
2 ποτήρια νερό
μισό κιλό γιουφκαδες





ΕΚΤΕΛΕΣΗ


• Κόβετε το κρέας σε μέτρια κομμάτια το πλένετε καλά με κρύο νερό ,το στραγγίζετε.

• Ψιλοκόβετε τα πράσα και το κρεμμύδι, ρίχνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρετε, κατόπιν το κρέας μέχρι να πιάσει κρούστα η πέτσα του .

• Προσθέτετε την ντομάτα το αλάτι το κόκκινο πιπέρι το νερό και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1/1/2 ώρα.

• Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα,ρίχνετε τους γιουφκαδες να βράσουν για περίπου μισή ώρα ,δεν θέλει πολύ ανακάτεμα αυτό το φαγητό λίγο πριν το σβήσετε πασπαλίζετε με την ρίγανη .



TΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΣ

Γνήσιο θρακιώτικο φαγητό είναι ο τσιγεροσαρμάς ( απο τη λέξη τσιγέρια = συκώτια)που μαζι με το γεμιστό αρνί τρώγετε πολύ το Πάσχα στη Θράκη. Ενα πιάτο με αρκετό κόπο αλλά σε αποζημιώνει με την πολύ νοστιμιά του.





ΥΛΙΚΑ

1 συκωταριά από κατσικάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
¼ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι άνηθο
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
½ μαύρο πιπέρι
ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
την σκέπη ( μπόλια )του κατσικιού�
2 ποτήρια νερό .
4 κουταλιές σούπας ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Πλένετε τη συκωταριά σε κρύο νερό, την κρατάτε σε μια λεκάνη με το ξύδι και νερό.Την βράσετε για 15 λεπτά την στραγγίζετε.

• Ψιλοκόβετε τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια γύρο στους 2 πόντους.

• Στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζετε όλα για δέκα λεπτά, και το ρύζι πλυμένο τα δυο ποτήρια νερό, ωσότου να φουσκώσουν λίγο τα υλικά .

• Στο τέλος ρίχνεται τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένο το αλάτι και το πιπέρι.

• Παίρνατε ένα ταψί μέτριο μεγέθους το λαδώνεται και μέσα σε ένα μπολ με μικρό βάθος, απλώνετε την μπόλια ( αυτή ανοίγει άμα την πλύνετε με χλιαρό νερό).

• Την κόβεται ανάλογα το μέγεθος του μπολ τόσο ώστε το μήκος της μπόλιας να εξέχει, βάζετε 2 κουταλιές από την γέμιση και το τυλίγεται το γυρίζεται ανάποδα και το τοποθετείτε στο ταψί .

• Ρίχνετε λίγο νερό στο ταψί και την ψήνετε για ¾ της ώρας στους 180 βαθμούς μέχρι να αποκτήσει ένα σοκολατή χρώμα .


ΚΑΝΤΑΙΦΙ


Ένα εύκολο αλλά εξίσου νόστιμο κανταΐφι σαν πίτα με άρωμα ανατολής που συνηθίζετε στη περιοχή της ,Θράκης που όταν ανοίξετε καλά τα φύλλα του κανταϊφιού θα έχετε μέγιστη απόδοση στη γεύση .





Υλικά


1 πακέτο φύλλα κανταΐφι
2 φλιτζάνια αγελαδινό φρέσκο βούτυρο
400 γρμ τριμμένη καρυδόψιχα
2 κουταλάκια κανέλα
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φέτα λεμονιού


Εκτέλεση


Λιώνετε και βράζετε το βούτυρο το ξαφρίζετε .
Στρώνετε σε ένα ταψί το μισό φύλο κανταΐφι και το περιχύνετε με το μισό βούτυρο.
Ανακατεύεται τα καρύδια με τη κανέλα και τη φρυγανιά και τα ρίχνεται πάνω στα φύλλα προσθέτετε το υπόλοιπο φύλο κανταΐφι και το περιχύνετε με το βούτυρο.
Το κόβετε τετράγωνα και το ψήνετε στους 150 βαθμούς για 30-40 λεπτά .
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη μαζί με τη φλούδα λεμονιού για 10 λεπτά .
Μόλις κρυώσει το κανταΐφι ρίχνετε το σιρόπι ζεστό .


Χαλβάς


Ο χαλβάς εδώ είναι λίγο διαφορετικός από άλλες περιοχές της Ελλάδος ,για το λόγο ότι προσθέτονται οι σταφίδες και το φρέσκο βούτυρο καλής ποιότητας της Ξάνθης έτσι γίνετε πολύ πιο αρωματικός .





Υλικά:
1 φλιτζάνι βούτυρο
2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
1 φλιτζανάκι σταφίδες μαριναρισμένες σε κονιάκ


Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κουταλάκι κανέλα


Εκτέλεση


• Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα για 10 λεπτά.


• Ρίχνετε μέσα σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, τα ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά ,μέχρι να πάρει ένα απαλό καφετί χρώμα .

• Κατόπιν λίγο-λίγο το βραστό σιρόπι, ρίχνετε τις σταφίδες και ανακατεύετε για ακόμη 5 λεπτά πάνω στη φωτιά .

• Το βάζετε σε μια μεγάλη φόρμα και όταν κρυώσει το αναποδογυρίζετε και το πασπαλίζετε με τριμμένη κανέλα .





Μελιτζάνα με φέτα- Θρακιώτικη


ΥΛΙΚΑ


1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα
150 γμ φέτα
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο ( κατά προτίμηση )



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ψήνετε τι μελιτζάνα στα κάρβουνα ( η σε φούρνο) τη βγάζετε την φλούδα και κρατάτε το κοτσάνι της . Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, την ντομάτα και τα ρίχνετε πάνω στην μελιτζάνα με λίγο αλάτι . Τρίβετε τη φέτα και σερβίρετε την μελιτζάνα με λίγο λάδι και ξύδι .


Μια ακόμη συνταγή για Θρακιώτικη Μελιτζάνα Σαλάτα Άλλο ένα πιάτο στην κατηγορία Θρακιώτικες Είναι μια καταπληκτική, πεντανόστιμη σαλάτα μέσα στην απλότητα της. και φυσικά όλα τα ταβερνάκια στην Ξάνθη την έχουν στο μενού τους. Είναι μια από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές σαλάτες την οποία πολλές φορές απολαμβάνω και σαν πολύ ελαφρύ γεύμα. Οι γεύσεις δένουν απόλυτα μεταξύ τους, η ζεστή σχεδόν καπνιστή γεύση της μελιτζάνας έρχεται σε αντίθεση με την φρέσκια ντομάτα και την κρύα γεύση της φέτας και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Μερικές φορές πρόσθέτω και μερικά κομματάκια κάπαρη στην σαλάτα, υλικό που δεν υπάρχει στην Παραδοσιακή συνταγή αν θέλετε την προσθέτετε. Σας προτείνω να μην παραλείψετε το ψιλοκομμένο σκόρδο γιατί πραγματικά απογειώνει την γεύση της μελιτζάνας. Αν όμως αποφασίσετε να το παραλείψετε, τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε την σαλάτα, βάλτε σε ένα ποτηράκι λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μια λιανισμένη σκελίδα σκόρδο. Όταν είναι να σερβίρετε, αφαιρέστε το σκόρδο και περιχύστε με το αρωματισμένο λάδι την σαλάτα.
Υλικά
1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
120 γρ σκληρή φέτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι
Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία την ολόκληρη μελιτζάνα και την ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε την μελιτζάνα στα κάρβουνα μέχρι να μαλακώσει. Την βγάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Δεν κόβουμε το κοτσάνι, το κοτσάνι θα μας βοηθήσει να την ξεφλουδίσουμε ευκολότερα και επίσης κρατάει το σχήμα της η μελιτζάνα. Αφου την ξεφλουδίσουμε την αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε σε πιάτο. Απο πάνω προσθέτουμε την ντομάτα, το σκορδο, την κάπαρη, την φέτα και τον μαιντανό. Περιχύνουμε την σαλάτα με το ελαιόλαδο, το ξύδι και σερβίρουμε.


ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


1 Μοσχάρι Στάμνας Θρακιώτικο με φέτα
ΥΛΙΚΑ:
150γρ σπάλα μοσχαρίσια κομμένη σε μερίδες
250γρ φέτα
60γρ πατάτες σε φέτες
10γρ κορν-φλάουρ
40γρ λεμόνι χυμός
30γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο νερό - (1/3 σκεύους)
αλάτι πιπέρι μαϊντανός ψιλοκομμένος αλατοπίπερο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Πλένουμε το κρέας καλά, το σωτάρουμε με κρεμύδι μέχρι να πάρει χρώμα Τοποθετούμε το νερό λάδι αλάτι κ ψήνουμε σε φούρνο — έχοντας τοποθετήσει τα κομμάτια του επάνω από τις λεπτοκομμένες πατάτες, για μια ώρα Δέκα λεπτά πριν ψηθεί προσθέτουμε τη φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια κ το κορν-φλάουρ αραιωμένο στο χυμό λεμονιού για να δέσει η σάλτσα κ να πάρει γεύση το φαγητό Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΨΩΜΙ ΣΠΙΤΙΚΟ
Υλικά:
3 κούπες Αλεύρι
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.κ. Αλάτι
1,5 κούπα χλιαρό νερό
25 γραμ. φρέσκια μαγιά


Εκτέλεση
1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας την.
2. Σε βαθύ σκεύος με εφαρμοστό καπάκι βάζουμε 1,5 κούπα αλεύρι, το νερό με τη μαγιά, το λάδι και το αλάτι
3. Το ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα, σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος.
4. Μετά από 20-30 λεπτά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια
5. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο φραντζόλες και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί το οποίο το αφήνουμε στον φούρνο της κουζίνας για 15 λεπτά χωρίς όμως να τον ανάψουμε.
7. Μετά τα 15 λεπτά ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά μας στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό καφέ χρώμα


ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

Οι Λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό το οποίο σερβίρεται και ως κυρίως πιάτο αλλά και πολλές φορές ως ορεκτικό. Εξαίσιο ως μεζές για όλα τα είδη ποτών.
Υλικά
Ένα κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 ντομάτα ώριμη
λίγο μαυροπίπερο, μοσχοπίπερο
1 φλυτζάνι ρύζι
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
½ ποτήρι του νερού άσπρο κρασί
1 λεμόνι
300 γραμμάρια νερό
1 λάχανο μεγάλο άσπρο

Εκτέλεση
Ζεματάμε το λάχανο που το έχουμε ανοίξει σε φύλλα. Ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί. Χρησιμοποιούμε τα φύλλα από το λάχανο που έχουμε ανοίξει και βάζουμε μέσα σ αυτά με το κουτάλι το γιόμο όπως ακριβώς κάνουμε τα ντολμαδάκια. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα - ένα τους ντολμάδες κυκλικά. Βάζουμε το ελαιόλαδο και ένα ποτήρι λαχανόζουμο κι ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά περίπου δύο ώρες. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε ρηχό πιάτο και τους περιχύνουμε με κρέμα αυγολέμονο και κόκκινο μπρούσκο κρασί.


ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ


Υλικά


2 κιλά λάχανο τουρσί
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πολτό ντομάτας
2 με 3 μικρές πιπεριές καυτερές ( προαιρετικά)
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κιλό χοιρινό, κατά προτίμηση ωμοπλάτη, κομμένο σε μερίδες
χυμό δύο λεμονιών αλάτι και μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση:


Κόβουμε το λάχανο όπως στη σαλάτα, αλλά πιο χοντρό, στραγγίζουμε το νερό που έχει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάχανο, ρίχνοντας τον πολτό της ντομάτας το σκεπάζουμε και το μαλακώνουμε στο λάδι για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθεί. Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με το λάδι και με την καυτερή πιπεριά. Αφού ροδίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο, βάζουμε το χυμό του λεμονιού το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου.



Σερβίρεται σε ρηχό πιάτο και συνοδεύεται από κόκκινο κρασί.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ


Φαηγτό νηστίσιμο και καλό

Υλικά:
3 φλιτζάνια φασόλια
Λάχανο τουρσί ψιλοκομμένο ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνα Αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα τοματάκια
1 φλιτζάνα τοματοπολτό
1 ½ φλιτζάνια λάδι
λίγο αλάτι γιατί το λάχανο τουρσί είναι ήδη αλμυρό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γλυκό κόκκινο πιπέρι
λίγο σέλινο ή λίγο δυόσμο προαιρετικά
νερό όσο πάρει

Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό για μερικές ώρες. Αδειάζουμε το νερό και τα βάζουμε να βράσουν με αρκετό νερό. Αφού βράσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το ένα φλιτζάνι λάδι, το σέλινο ή το δυόσμο, το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουνε όλα μαζί. Όταν αρχίσουν να χυλώνουν ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και αφού πάρουν μια δυο βράσεις προσθέτουμε το λάχανο τουρσί και τα αφήνουμε να βράσουν ως που να χυλώσουν καλά. Λίγο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι να καεί και ρίχνουμε σ' αυτό το κόκκινο πιπέρι. Το μίγμα αυτό το προσθέτουμε στα φασόλια με το λάχανο τουρσί και ανακατεύουμε καλά όσο αυτά βράζουν.




ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ Ή ΠΛΙΓΟΥΡΙ

(Της γιαγιάς Μαρίας από το Διδυμότειχο)

Υλικά:


1 κοτόπουλο βρασμένο
3 φλιτζάνες τραχανά χονδρό
9 φλιτζάνες από το ζωμό της κότας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 – 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτι
½ φλiτζάνα λάδι
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι το αφήνουμε να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια βάζουμε το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουνε τον τραχανά. Το αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και το αδειάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει το κοτόπουλο. (αν ο ζωμός είναι λιγότερος από την ποσότητα που θέλουμε προσθέτουμε νερό). Το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και ο τραχανάς να πιάσει μια ροδαλή κρούστα.

Σημείωση:

Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε αντικαθιστώντας τον τραχανά με πλιγούρι. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο το φαγητό αυτό γίνετε νοστιμότερο αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο.





ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣ (ΚΙΣΚΕΚΙ)




Μια από τις πολλές τοπικές συνταγές της Θράκης είναι το γευστικό και μυρωδάτο χοιρινό με κουσκούς-κισκέκι της γιαγιάς Λαμπρινής από τoν Κιρισχανέ της Αδριανούπολης.





Υλικά:

¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό σε κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
μισό φλιτζάνι βούτυρο
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
λίγο κύμινο
κουσκούς ( ζυμαρικό)

Εκτέλεση:


Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη πήλινο τέτζερε και στη συνέχεια βάζουμε μέσα το χοιρινό ανακατεύοντας το μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο κύμινο και τις καυτερές πιπεριές. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά έχοντας τον τέτζερε σκεπασμένο. Για όσο χρόνο βράζει το κρέας (περίπου 2 ώρες) βάζουμε το κουσκούς σε μια άλλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το βράζουμε ανακατεύοντας το συνεχώς. μέχρι να γίνει. Αφού γίνει το στραγγίζουμε. Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια με βούτυρο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια βάζουμε τα κρεμμύδια σαν στρώση σε μια πιατέλα και τοποθετούμε τα κομμάτια το χοιρινό και από πάνω ρίχνουμε το κουσκούς.

Σερβίρετε: Το κισκέκι συνοδεύεται με στραγγιστό γιαούρτι.



ΑΥΓΑ ΜΕ ΛΑΡΔΙ
Υλικά:
2-3 αβγά
1 φέτα λαρδί
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση:
Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι μαζί με το λαρδί κομμένο σε κύβους. Αφού ψηθεί ρίχνουμε και τα αβγά χτυπημένα. Αφήνουμε το φαγητό να γίνει.
ΜΙΚΙΚΙΑ





Η συνταγή είναι απο την γιαγιά Μαρία απο το Διδυμότειχο.

Υλικά:
2 ½ ΠΟΤΉΡΙΑ ΝΕΡΌ ΧΛΙΑΡΌ
1 ΚΙΛΌ ΑΛΕΎΡΙ
40 – 50 ΓΡΑΜΜΆΡΙΑ ΜΑΓΙΆ
1 ΚΟΥΤΑΛΙΆ ΤΗΣ ΣΟΎΠΑΣ ΜΈΛΙ
1 ΚΟΥΤΑΛΆΚΙ ΚΟΦΤΌ ΑΛΆΤΙ

Εκτέλεση: Διαλύουμε τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρις ότου ενωθούν καλά, χωρίς να υπάρχουν σβόλοι στη ζύμη. Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά μαλακή. Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε λίγο νερό (χλιαρό). Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει η ζύμη βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι από τη ζύμη και το πλάθουμε στην παλάμη μας με τον ίδιο τρόπου που πλάθουμε τα γνωστά κεφτεδάκια. Με τον αντίχειρά μας κάνουμε μία τρύπα στη μέση και καθώς το ταλαντεύουμε στα δάχτυλα μας για να γίνει μεγαλύτερο η το άνοιγμα, το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Με αυτό τον τρόπο τηγανίζουμε όλα τα ΜΙΚΙΚΙΑ και τα σερβίρουμε ζεστά κυρίως με μέλι ή ότι άλλο μας αρέσει.

Τα Μικίκια τα φτιάχνουμε κατά την παράδοση μας στις 9 του Μάρτη (των Αγίων Σαράντα) και στέλνονται από τις νύφες στις πεθερές


ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ



Το νυφιάτικο γλυκάκι της Ξάνθης, το Σαραγλί, που είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό. Αλλά και στην Χαλκιδική το φτιάχνουν ανήμερα την Πρωτοχρονιά για να πάει καλά όλος ο χρόνος.




Συστατικά:


Για το φύλλο
της κούπας νερό
2 ½ κούπες αλεύρι μαλακό
της κούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι

Για την γέμιση
3 κούπες καρυδόψιχα, χονδροκομμένη
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κούπα φρυγανιά, τριμμένη
1 κούπα ελαιόλαδο για το ζεμάτισμα

Για το σιρόπι
2 ½ κούπες ζάχαρη
1 της κούπας νερό
1 μασουράκι ξύλο κανέλας
1 λεμόνι, τον χυμό


Οδηγίες:


Ετοιμάζουμε το φύλλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μισή ώρα στην άκρη να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε την γέμιση. Ανακατεύουμε τα καρύδια μαζί με την φρυγανιά, την ζάχαρη και την κανέλλα. Στην συνέχεια, πλάθουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε, με τον πλάστη, πολύ λεπτά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες, πλάτους 15 εκ. Πασπαλίζουμε κάθε λωρίδα με λίγο από το μείγμα καρυδιού. Σουρώνουμε την λωρίδα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τοποθετώντας τα γλυκάκια δίπλα-δίπλα.

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρολάκι να κάψει και περιχύνουμε το σαραγλί. (Θα διαπιστώσουμε ότι το λάδι έχει κάψει, όταν ρίχνοντας λίγο ψωμί, το βλέπουμε να σκουραίνει αμέσως). Όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι στο φύλλο, θα πρέπει να ασπρίζει και να δείχνει ότι ζεματίζεται.

Ψήνουμε το σαραγλί σε φούρνο, προθερμασμένο στους 180°C, επί 30 λεπτά και συνεχίζουμε στους 120°C επί 2 ώρες.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε επί 5-6 λεπτά την ζάχαρη με το νερό, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι και αρωματίζουμε με την κανέλα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Περιχύνουμε το γλυκό, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να σταθεί, ώσπου να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε πιατέλα.
Tips
Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε ½ κιλό παραδοσιακό φύλλο του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου