Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΛΙΓΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

ΛΙΓΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ


kerasounta_930759699.jpg
Αξιοθέατα στον Πόντο. Ο Πόντος είναι ένας τόπος μαγικός που σίγουρα ένα άρθρο δεν μπορεί να χωρέσει όλα αυτά που ένας επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει να δει. Το Pontos-News.Gr σε μία σειρά άρθρων θα σας παρουσιάσει ένα μικρό δείγμα από τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να δει σε ένα ταξίδι του στον Πόντο.

Κερασούντα

Η Κερασούντα ή Giresun μοιάζει σαν να μην πέρασε ο χρόνος από πάνω της. Μπαίνοντας στην πόλη από την ανατολική πλευρά (από Τραπεζούντα) βλέπουμε την πόλη σκαρφαλωμένη στο χαρακτηριστικό βράχο (κέρας) με την Ακρόπολη.

Πηγαίνοντας στο λιμάνι μην ξεχάσετε να πάρετε χαψί στην προβλήτα με τα καϊκια που τα βγάζουν με τον τόνο και να πάτε στα Τσερκέζικα στο κάστρο για ένα ωραίο πικ-νικ. Η Κερασούντα χρωστάει το όνομά της στα εύγευστα κεράσια που παράγει. Θα το διαπιστώσετε με μια επίσκεψη στην υπαίθρια αγορά της πόλης.
Αν θέλετε να εμπλουτήσετε τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις παρακολουθήστε την επεξεργασία των φουντουκιών. Το 70% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών παράγεται στον Πόντο και το καλύτερο στην Κερασούντα.

Απαραίτητη είναι μια βόλτα μπροστά από το περιώνυμο ημιγυμνάσιο αρρένων και το Παρθεναγωγείο της πόλης.

Πάνω ψηλά ακριβώς η κατοικία του Γεωργίου Κωνσταντινίδη ή αλλιώς Καπετάν Γιώργη Πασάς. Αγαπητός από όλους και αναμορφωτής της πόλης εξού και ισόβιος δήμαρχος με μια στίβα παράσημα στο πέτο. 
Στο δρόμο για την Τραπεζούντα
Τα βουνά που επεκτείνονται παράλληλα με τις ακτές (Ποντιακές Άλπεις) είναι καταπράσινα και γεμάτα ποταμούς ενώ οι κορυφές τους αγγίζουν σχεδόν τα 4000 μέτρα. Μέχρι την Τραπεζούντα υπάρχουν τουλάχιστον 30 μικρά και μεγάλα ποτάμια που κατεβαίνουν θολά από τα βουνά στα οποία σχεδόν κάθε μέρα βρέχει και των οποίων οι κορυφές είναι μόνιμα σε ένα πέπλο ομίχλης. Το σκούρο γαλάζιο της θάλασσας διακόπτεται κάθε τόσο από μεγάλες λωρίδες θολού νερού που εισέρχονται σε βάθος χιλιομέτρων, σημάδι εκβολής κάποιου ποταμού. Επίσης εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σε μια διαδρομή πάνω από 300 χιλιόμετρα, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας υπάρχουν ελάχιστες οργανωμένες παραλίες με πολύ κακής ποιότητας νερό, σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα ή τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μέχρι την Τραπεζούντα συναντούμε πόλεις που διατηρούν ακόμα έντονα τα ελληνικά στοιχεία τους. Η Θέρμη, η Οινόη, την οποία αναφέρει ο Αρριανός ως αποικία της Αττικής, η αρχαία Φασιδανή, σήμερα Φάτσα, το Πολεμώνιο, ο όρμος των Βοών, που σήμερα λέγεται Περσεμπέ, τα Κοτύωρα (Ordu), που σήμερα λέγονται Ορντού, τα Πλάτανα είναι οι κυριότερες απ’ αυτές.
Στα Κωτύωρα, στην είσοδο της πόλης δεξιά, δεσπόζει ο ναός της Υπαπαντής κτισμένος με πωρόλιθο, ο οποίος τώρα έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δίπλα είναι τα ερείπια της Ψωμιαδείου Σχολής, την οποία έκτισε ο Κωνσταντίνος Ψωμιάδης, με 3000 χρυσές λίρες Τουρκίας, το 1877 και στη γύρω περιοχή πολλά παλιά αρχοντικά που άφησαν φεύγοντας οι Έλληνες.
Τραπεζούντα
Ο ναός της Αγίας Σοφίας χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Μεγάλους Κομνηνούς με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής της, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και μέχρι πρότινος λειτουργούσε σαν μουσείο, τώρα έχει μετατραπεί σε τζαμί. Δίπλα από το Ναό σώζονται ερείπια ενός αρχαίου Ναού προς τιμήν του Απόλλωνα.
Η βίλλα Καππαγιαννίδη στην Τραπεζούντα
Το Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος, ή «Φάρος της Ανατολής» όπως χαρακτηρίστηκε, ήταν σχολείο της ελληνικής ομογένειας της Τραπεζούντας.
Το σχολείο αυτό άρχισε να λειτουργεί κατά τους πρώτους αιώνες της τουρκικής δουλείας δεν ήταν όμως σε περίοπτη τάξη πλην όμως ήταν το μοναδικό σ΄ όλη τη περιοχή. Με το χρόνο όμως άρχισε και η αναγνώρισή του όπου και ονομάστηκε Φροντιστήριο.
Παναγια Σουμελά

Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς.

H μονή κατά καιρούς υπέφερε από τις επιδρομές των αλλόπιστων και των κλεπτών, εξ αιτίας της φήμης και του πλούτου που απέκτησε. Mερικά περιστατικά συνδέονται και με θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας για τη σωτηρία του μοναστηριού. Σε κάποια από αυτές τις επιδρομές λεηλατήθηκε από ληστές και, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, καταστράφηκε, για να ανασυσταθεί από τον Tραπεζούντιο Όσιο Xριστόφορο το 644. Tη μονή προίκισαν με μεγάλη περιουσία και πολλά προνόμια, κτήματα, αναθήματα και κειμήλια οι αυτοκράτορες του Bυζαντίου και αργότερα κυρίως οι αυτοκράτορες της Tραπεζούντας Iωάννης B΄ Kομνηνός (1285-1293), Aλέξιος B΄ Kομνηνός (1293-1330), Bασίλειος Α΄ Kομνηνός (1332-1340).

Πολύτιμα έγγραφα και πολλά αρχαία χειρόγραφα φυλάγονταν στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, μέχρι τον ξεριζωμό. Mέσα στη βιβλιοθήκη της μονής βρήκε το 1868 ο ερευνητής Σάββας Iωαννίδης το πρώτο ελληνικό χειρόγραφο του Διγενή Aκρίτα.

Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα
Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας, 30 χλμ. Ν.Α. από την Τραπεζούντα. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση τρία περιστέρια οδήγησαν τους ισάριθμους ιδρυτές μοναχούς από τα δάση των Σουρμένων, απόσταση 50 χλμ. από την τοποθεσία της Μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου