Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ονομασίες Γεωργικών Εργαλείων Και Εδεσμάτων Του Πόντου!!


Ονομασίες Γεωργικών Εργαλείων Και Εδεσμάτων Του Πόντου!!

Posts from the ‘Ιστορία του Πόντου’ Category



























Ονομασίες Γεωργικών Εργαλείων Και Εδεσμάτων Του Πόντου!!

Ονομασίες Γεωργικών Εργαλείων Του Πόντου
1) Αξινάρ (Μπαλτάς)
2) Μακέλ (Κασμάς, Από Το Σμα + Κελλα, Μια Κέλλα, Με Ένα Δόντι)
3) Δικράν (Σιδερένιο Δικράνι)
4) Τουρμούχ (Τζουγράνα)
5) Δικέλλ (Τσάπα, Από Το Δυο + Κέλλα, Με Δύο Δόντια)
6) Τσακούτς (Σφυρί)
7) Κοτάν (Αλέτρι)
8) Σκεπάρ (Σκεπάρνι)
9) Φορκάλ (Σκούπα)
10) Κερεντή (Κόρσα)
11) Τσακέλλ (Τσάπα)
12) Λεακόν (Ακονιστή Ρι)
13) Ζεβλίν (Ζεύω = Πήρος)
14) Λεγμετέρ (Ξύλινο Δικράνι)
15) Λόγ (Πέτρα Αλωνισμού Σίκαλης, Βρώμης Κ.Λ.Π.
16) Τουκάν (Ξύλο Με Κοφτερές Πετρίτσες Για Αλώνισμα Σιταριών)
17) Ρουκάν (Ξύστρα)
18) Τερπίν (Ξυλοφάγος)
19) Κιαλπετή (Τανάλια)
20) Καγάν (Δρεπάνι)
21) Εμπροστία (Τριπόδι)
22) Λομ (Λοστός)
23) Τσατάλ (Είδος Δικρανιού)
24) Χουζάρ (Μεγάλο Πριόνι Που Το Χρησιμοποιούσαν 2 Άτομα Για Την Κοπή Μεγάλου Κορμού Δέντρου)
25) Ξυλάγγ (Ξύλινο Αγγείο Για Δρουβάνισμα Γάλατος Για Να Βγάλουν Βούτυρο)
26) Γολ (Ζυγός, Τιμόνι)
27) Πατόκ ( Η Ουρά Του Τιμονιού Στο Ζυγό)
28) Ρινίν (Λίμα)
29) Ροκάν (Πλάνη)
30) Σατς (Χοντρή Λαμαρίνα Για Ψήσιμο Πίτας)
31) Πουργού (Αρίδα)
32) Πουσχού (Πριόνι Μικρό)
33) Πελ (Φτυάρι)
34) Υφτυάρ (Φτυάρι)
35) Λανάρ (Λανάρι)
36) Παρχάτς (Χάλκινη Κατσαρόλα Με Λαβή)
37) Μαστραπά (Νεροπότηρο)
38) Τσαλικόφτε (Κοφτήρι Θάμνων)
39) Καταμάγια (Ξύλο Με Κουρελούδες Στην Άκρη Για Να Μαζεύουν Τη Στάχτη Και Τα Κάρβουνα Από Το Φούρνο. Η Λέξη Από Το Κατά – Μαγίω, Καταμάσσω Καταμάγια)
40) Πυρίφτρα (Ξύλινο Φτυάρι Με Το Οποίο Φούρνιζαν Τα Ψωμιά. Παραγ. Από Τη Φράση «Εις Πυρ Ρίπτω Τα Ψωμία,Πυρίφτω, Πυρίφτρα)
41) Πασκίν (Στραβό Ξύλο Με Το Οποίο Φύτευαν Καπνά)
42) Φυσκιά (Ποτιστήρι)
43) Η Βαρέα (Η Βαριά) Κ.Λ.Π.

Γαλακτοκομικά, Τυροκομικά
1) Ταν: Το Υγρό Υπόλοιπο Του Αγελαδινού Ή Βουβαλίσιου Γιαουρτιού Μετά Το Χτύπημα (Δρουβανίζμαν) Και Την Αποβολή Του Βουτύρου
2) Πασκιτάν: Αλειφόμενο Τυρί Που Παράγεται Μετά Από Βράσιμο Του Ταν.
3) Ξύγαλαν: Γιαούρτι
4) Τζιαχλαμάς: Αναψυκτικό (Αριάνι)
5) Υλιστόν: Πολύ Στραγγισμένο Γιαούρτι
6) Γαΐς: Αγελαδινό Τυρί Σε Λωρίδες (Γαϊς=Ζώνη). Μοιάζει Με Την Μοτσαρέλα.
7) Παρχαροτύρι: Καπνιστό Αγελαδινό Τυρί Με Γλυκιά Γεύση (Τυρί Του Παρχαριού)
8) Τσιορτάνια: Τυρί Αγελαδινό Σε Σχήμα Κόλουρου Κώνου Με Μια Λακουβίτσα Στην Επάνω Έδρα. Αρκετά Αλμυρό, Τρίβεται Σε Πίτες Ή Τηγανίζεται.
9) Σουλγούν: Κυλινδρικού Σχήματος Αγελαδινό Τυρί, Αλμυρό Με Αρκετά Λιπαρά.
10) Μυντσίν: Μυζήθρα
11) Φυτιλιάρ Μυντσίν: Μαδημένο Γαϊς Τυρί Μαζί Με Αλμυρή Μυζήθρα Μεζές, Τρώγεται Και Τηγανητό.
12) Τσιοκαλίκιν Ή Τσιοκαρμάς: Φρέσκο Αγελαδινό Τυρί Που Κόβει Με Λεμόνι Ελαφρά Ξινό Και Αλμυρό.
13) Τυροκλωστήν: Τυρί Σε Λεπτές Φέτες, Που Βυθίζουνε Μέσα Στο Καφτό “Χαβίτσ’” Το Οποίο Όταν Λιώσει Γίνεται Σαν Μαστίχα Και Αναδευόμενο Με Μια Ξύλινα Κουτάλα Εμφανίζεται Ως Κλωστή.

Φαγητά
1) Κεσκέσι Κορκότα Χερσές: Χυλός Από Βρασμένο Κρέας Και Σιτάρι
2) Καϊγκανάς: Στραπατσάδα
3) Τανομένος Σορβάς: Σούπα Από Κορκότο Με Ταν
4) Ξυγαλένεν Σορβάς: Σούπα Με Κορκότο Ή Πλιγούρι Και Γιαούρτι
5) Κρεατόπιτες
6) Κεμπάπια
7) Ιτσλί: Παρασκεύασμα Από Πλιγούρι, Συνήθως Έχει Μέσα Και Γέμιση Από Κρέας.
8) Σουμπορεγί: Γιορτινό Φαγητό
9) Φούστρον: Ομελέτα Με Αλεύρι
10) Μπορτς: Κρεατόσουπα Με Λάχανο
11) Κεσκέκι: Χυλός Κοτόπουλου Με Σιτάρι.
Σιτηρά, Αρτοποιήματα, Ζυμάρια
1) Λαζουδένα: (Από Καλαμπόκι)
2) Ταραγά: (Από Μείγμα Σιταριού Καλαμποκιού)
3) Μόρικα: (Από Σίκαλη)
4) Γιουλαφέναν: (Από Βρόμη)
5) Τσουπαδένια Κολόθια: Μικρά Στρογγυλά Ψωμάκια Από Καλαμποκάλευρο, Αλειμμένα Με Φρέσκο Βούτυρο.
6) Κετέ: Αρτοσκεύασμα
7) Παστουρμαδόψωμο
8) Κρεατόψωμο
9) Μανιταρόψωμο
10) Σπανακόψωμο
11) Παντζαρόψωμο
12) Καρυδόψωμο
13) Μυζηθρόψωμο
14) Γιαουρτόψωμο
15) Πρασόψωμο
16) Τζεβιζλί Τσορέκ: Τσουρέκι
17) Πουσίντια: Κριθαρένιες Κουλούρες Με Βούτυρο Ή Πετιμέζι.
18) Πλουγούρ: Κοπανισμένο Σιτάρι
19) Κορκότο: Χοντροαλεσμένο Σε Χειρόμυλο Σιτάρι, Κριθάρι Ή Καλαμπόκι. Το Χρησιμοποιούν Ως Υποκατάστατο Του Ρυζιού Σε Πολλά Εδέσματα.
20) Χασίλια: Πηχτό Φαγητό Με Κορκότα, Αλεύρι Και Βούτυρο. Περιέχυναν Τα Χασίλια Με Θόγαλαν, Γιαούρτι Ή Αριάνι.
21) Λαβάσεα: Μικρές Πίτες Άζυμου Άρτου
22) Τρίμμαν: Μικροί Σβώλοι Από Ζυμάρι Τους Οποίους Βράζουν Και Περιχύνουν Με Καβουρντισμένο Βούτυρο Με Κρεμμύδι.
23) Μακαρίνα: Χυλοπίτες
24) Υβριστόν: Γουφκάδες
25) Χαβίτς: Πηχτός Λαπάς Με Καλαμποκάλευρο Και Μυζήθρα, Ψημένος Σε Λιωμένο Αγελαδινό Βούτυρο.
26) Σιρόν: Ζυμαρικά Από Φύλλο Τυλιγμένα Σαν Κουρκουμπίνια. Σερβίρεται Με Λιωμένο Βούτυρο Και Γιαούρτι.

Γλυκά
1) Μελοκούλουρα
2) Μελόπιτες
3) Βουτυρόμελο
4) Πεστίλια: Από Μούρα Ή Σύκα
5) Βαρβάρα: (Με Σιτάρι, Καλαμπόκι Και Φασόλια)
6) Αλευροχαλβάς
7) Κατμέρια Ή Γατμερ: Είδος Τηγανίτας
8) Βασιλόπιτα: (Με Βουτυρωμένα Φύλλα Ζύμης Με Πασπαλισμένο Ανάμεσα Καρύδι, Κανέλα, Και Ζάχαρη). Παρόμοια Βασιλόπιτα Συναντάμε Στην Καππαδοκία Και Στην Αγιάσο Της Λέσβου.
9) Τσιριχτά (Λουκουμάδες): Γίνονται Και Αλμυρά Γεμιστά Με Καβουρμά.
10) Πουρμάς, Πορμάς Ή Πορέκ Ή Περέκ Ή Στριφτό: Γλυκό Σοροπιασμένο Με Μέλι Ή Πετιμέζι.
11) Παζλαμά: Κρέπα Από Καλαμποκίσιο Αλεύρι Με Βούτυρο, Πασπαλισμένη Με Τριμμένο Τυρί, Ζάχαρη, Πετιμέζι Ή Μέλι.
12) Ωτία: Τηγανισμένα Πιτάκια Με Κιμά Σε Σχήμα Αυτιού.
13) Παταράτα Ή Φελία: Αυγόφετες Με Μέλι, Πετιμέζι Ή Ζάχαρη.
14) Πισία Ή Τιρλία: Είδος Διπλωμένης Και Τηγανισμένης Κρέπας.
15) Μαλαχτά: Γλύκισμα Από Καβουρντισμένο Αλεύρι, Ζάχαρη Ή Μέλι Και Νερό.

Πίτες – Πιτάκια
1) Φιλοτά: Είδος Τυρόπιτας
2) Χαψολάβασον: Λαγάνα Με Παστό Γαύρο
3) Χοχολένεν Πίτα (Σκουπιδόπιτα): Πίτα Με Καλαμποκάλευρο Και Διάφορα Άγρια Χόρτα.
4) Πίτα Με Κιντέατα (Τσουκνιδόπιτα): Τσουκνίδες, Κρεμμύδι, Αυγά, Τυρί Άνηθο Και Μαϊντανό.
5) Λαλλάγγες: Οι Βυζαντινές Λαλάγγες Ή Λαλαγκίτες Που Υπάρχουν Σε Όλη Την Ελλάδα.
6) Διαμέσα: Φύλλα Παχιάς Ζύμης Που Περιέχουν Την Οποιαδήποτε Γέμιση Και Ψήνονται Διπλωμένα Στα Τέσσερα Σαν Φάκελο.
7) Γιαγλία: Πιτούλες Σε Σχήμα Βάρκας Γεμισμένες Με Τυρί (Πεϊνιρλιά)
8) Σαγανλούγια: Πιτούλες Σε Σχήμα Βάρκας Σαν Πεϊνιρλιά Γεμισμένες Με Ψιλοκομμένο Κρεμμύδι, Φουντούκια Ή Καρύδια Και Μαύρο Πιπέρι.
9) Γιουμουρταλούγεα: Πιτούλες Σε Σχήμα Βάρκας Σαν Πεϊνιρλιά Γεμισμένες Με Καβουρμά
10) Χαψία: Μικρές Πίτες Με Ψάρι (Γαύρο)
11) Γιοχάδες: Γιουφκάδες
12) Πιροσκία: Τηγανητά Πιτάκια Γεμισμένα Πατάτα Ή Κιμά
13) Πλινία: (Μπλινίς) Πιτάκια Με Πατάτα


ΠΗΓΗ  http://pontiakilelapa.wordpress.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου